Το καλοκαίρι έφτασε και αρκετός κόσμος βρίσκεται ήδη στις παραλίες.
Αν και δεδομένη η παρουσία τους στις ελληνικές θάλασσες, οι καρχαρίες δεν αποτελούν πραγματική απειλή για τους λουόμενους.
Τι είναι όμως αυτό που μας φοβίζει και θεωρούμε ότι κινδυνεύουμε από αυτούς?
Η φοβία μας προς τους καρχαρίες, είναι παραπλήσια με την φοβία μας προς τα αεροπλάνα.
Στατιστικά το να σκοτωθείς από πτώση αεροπλάνου είναι τόσο μικρή που καθιστά το αεροπλάνο το ασφαλέστερο μεταφορικό μέσο. Παρόλα αυτά, σε ενδεχόμενο αεροπορικό ατύχημα, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι ελάχιστες. Αυτός είναι πιθανόν και ο λόγος που πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πετάξουν με αεροπλάνο.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τους καρχαρίες. Οι πιθανότητες να σε επιτεθεί ένας από αυτούς είναι μία στα 2 εκατομμύρια, ενώ η πιθανότητα να σε σκοτώσει, είναι μία στα 264 εκατομμύρια. Πόσο μάλλον στην Ελλάδα, που εκτός από τον λευκό, τον μάκο και τον γαλάζιο, δεν έχουμε άλλους πραγματικά επικίνδυνους καρχαρίες.
Από την άλλη, μία επίθεση από έναν μεγάλο καρχαρία, όπως έναν λευκό ή έναν τίγρη για παράδειγμα, πολύ συχνά είναι μοιραία και καταλήγει σε θάνατο.
Επίσης το ίδιο το περιβάλλον που περιμένουμε να συναντήσουμε ένα από αυτά τα πλάσματα, είναι κάτι που μας τρομάζει. Αυτός ο μαύρος βυθός, που δεν ξέρουμε τι μπορεί να κρύβεται μέσα του, στην κυριολεξία βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας.
Η αιτία θανάτου από επίθεση καρχαρία, συνήθως είναι η ακατάσχετη αιμορραγία, μιας και σπάνια να μας φάει ολόκληρους, αφού δεν βρισκόμαστε καν στο διατροφικό του μενού.
Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να αποφύγουμε μια επίθεση?
Οι επιθέσεις του καρχαρία διαφέρουν, τόσο στον τρόπο όσο και στην επικινδυνότητα, ανάλογα με το είδος που θα επιτεθεί.
Για παράδειγμα ένας λευκός καρχαρίας, προτιμά να ξαφνιάζει το θύμα του και να επιτίθεται με ορμή από κάτω προς τα πάνω, μην αφήνοντας περιθώρια στο θύμα να αντιληφθεί τι το χτύπησε.
Κάποιο μικρότερο είδος, όπως ένας γαλάζιος, επιτίθεται μόνο για να κλέψει κάτι από έναν άνθρωπο και όχι για να τον σκοτώσει. Πχ θα επιτεθεί σε έναν ψαροτουφεκά που έχει πάνω του σκοτωμένα ψάρια...
Άρα, αν κάνουμε ψαροτούφεκο, ποτέ τα σκοτωμένα ψάρια πάνω μας. Καλύτερα είναι να τα έχουμε δεμένα σε ένα σκοινί 3-4 μέτρα μακριά μας.
Αν επιτεθεί καρχαρίας στα ψάρια που έχουμε σκοτώσει, απλά του τα αφήνουμε και κοιτάμε να φύγουμε μακριά από το σημείο με αργές και ήρεμες κινήσεις.
Αν ο καρχαρίας επιμείνει και αρχίσει να μας επιτίθεται, τότε προσπαθούμε να τον χτυπήσουμε στο ρύγχος, στα μάτια και στα βράγχια.
Είναι από τα πλέον ευαίσθητα σημεία σε έναν καρχαρία και στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καρχαρίας εγκαταλείπει.
Το ίδιο, αν και πιο δύσκολα, μπορείτε να κάνετε και σε έναν μεγάλο καρχαρία. Άλλωστε πέρα των bullshark και τίγρη, (καρχαρίες που δεν έχουμε στην Ελλάδα) και οι οποίοι είναι και οι μοναδικοί που θα συνεχίσουν να επιτίθενται, όλοι οι άλλοι συνήθως εγκαταλείπουν.
Επιπλέον πρόληψη για την αποφυγή επιθέσεων καρχαρία συμπεριλαμβάνει τα εξής.
1.Αποφύγετε τους αγαπημένους τόπους κυνηγιού του καρχαρία. Οι καρχαρίες συχνά κυνηγάνε από τα ρηχά έως τα βαθιά νερά, σε κοιλότητες ανάμεσα σε βυθισμένους βράχους και σε βαθιά κανάλια.
2.Αποφύγετε το νερό εάν αιμορραγείτε. Το αίμα της έμμηνου ρήσης, δεν έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο επίθεσης καρχαρία, αλλά ένας καρχαρίας στην περιοχή μπορεί πιθανώς να αισθανθεί το αίμα και άρα να επιτεθεί.
3.Αποφύγετε να φοράτε γυαλιστερά αντικείμενα, όπως κοσμήματα ή μαγιό με έντονα χρώματα. Συνήθως οι καρχαρίες μπερδεύονται και νομίζουν ότι πρόκειται για λέπια κάποιου ψαριού που λαμπυρίζουν, οπότε θα πλησιάσουν για να δουν τι είναι.
4.Αποφύγετε την κολύμβηση την αυγή, το σούρουπο και τις νυχτερινές ώρες. Είναι οι ώρες που πολλοί καρχαρίες τρέφονται συστηματικά.
5.Κολυμπήστε σε ομάδες. Οι καρχαρίες είναι πιο πιθανό να επιτεθούν εάν ένα άτομο είναι απομονωμένο, θεωρώντας το εύκολη λεία.
Γενικότερα, αυτό που έχουμε να πούμε τελειώνοντας, είναι ότι στην Ελλάδα, περισσότερο κινδυνεύουμε να πνιγούμε ή να μας χτυπήσει κάποιο ταχύπλοο, παρά να μας επιτεθεί καρχαρίας. Απολαύστε τις διακοπές σας και τα μπάνια σας στη θάλασσα. Κι αν δείτε κάποιον καρχαρία, μάλλον πρέπει να νιώσετε τυχεροί και όχι τρόμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.